Retseptid

laupäev, 4. aprill 2015

Hapendatud tatraleib. Gluteenivaba! Vegan!

Gluteenivabade leibade, saiade ja sepikute valik on meie poodides küllaltki tagasihoidlik ja enamik neist vaakumpakendis pika säilivusaja ja ohtrate lisaainetega tooted. Seetõttu olen juba ammu plaaninud ise hakata regulaarselt gluteenivaba leiba ja saia küpsetama. Toon teieni oma esimese katsetuse hapendatud tatraleiva näol. Olen tulemusega väga rahul. Oodata ei tasu küll päris rukkileiva maitselist leiba, pigem jääb see peenleiva ja sepiku maitsete kanti.
Retsepti koostisosade nimekiri on tervislik ja maitseaineid või lisandeid on võimalik enda eelistuste järgi timmida.
 

Antud leiva põhiline koostisosa on toortatar. Toortatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduse poolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide. Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse. Toortatrast valmistatud road annavad pikaaegse täiskõhutunde. 

Lisaks ütleks, et tegemist on väga lihtsa retseptiga, mis võtab küll lõpptulemuseni jõudmiseni aega aga enda vaeva on seal imevähe. Pigem peab jaguma kannatust oodates. Seega edukat katsetamist!

KOOSTISOSAD

400 g toortatra tangu
200 ml vett
2 spl agaavi siirupit (või muud magustajat)
1 tl himaalaja soola
2 tl punet
2 tl köömneid

- Leota tatart vähemalt 6 tundi. Loputa läbi ja kurna põhjalikult.
Pane tatar blendrisse ja lisa juurde vesi. Töötle ühtlaseks.
- Vala taigen kaussi (ära kasuta metallkaussi, kuna siis ei lähe taigen hapnema).
- Kata kauss puhta rätikuga ja pane 12 tunniks põrandakütte peale sooja või ahju 35 või 40 kraadi juurde.
- Pärast 12 tundi peaksid nägema, et taigen on kerkinud ja tekkinud on väikesed õhumullid.
- Lisa taignale ülejäänud koostisosad. Minu kasutatud lisandid on koostisosade all näha aga võib kasutada mida iganes meelepärast.
- Sega õrnalt ja lühidalt läbi. Ära kasuta metallist lusikat!
- Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Juhul kui aega on, siis võid leiva veel paariks tunniks ahju 35-40 kraadi juurde kerkima panna või siis kohe 175 kraadi juures 35-40 minutit küpsetada. Eelkergitamine tagab õhulisema tulemuse.
- Pärast ahjust võtmist lase 10 minutit jahtuda, enne kui vormist eemaldad.



Algne retsept Nutriplanet blogist. 

Naudi meelepärase lisandiga! Näiteks hummusega.

                                         


1 kommentaar: