Toit võib tervist tuua ja samamoodi ka viia. Kuid vahel võivad ka tervislikuks peetavad toiduained olla konkreetse indiviidi jaoks sobimatud ning sellele jälile jõuda on väga keerukas.
MIS ON TOIDUAINETE VARJATUD TALUMATUS JA SELLE SÜMPTOMID?
Toiduainete varjatud talumatus väljendub
toiduallergiast oluliselt erinevalt. Nähud tekivad ajaliselt hiljem,
pole alati selgelt seostatav tarbitud toiduga ning võivad põhjustada
mitmesuguste haigussümptomite ägenemist. Enamasti ei osata erinevaid
patoloogiaid (krooniline väsimus, peavalud, immunsüsteemi nõrkus,
tujukus ja käitumishäired ning ka raskemad haigused nagu skleroos,
Parkinsoni ja Altzheimeri tõbi) seostada toiduainete varjatud
talumatusega.
Toiduainete varjatud talumatust esineb suuremal või väiksemal määral väga paljudel inimestel ning seda tavaliselt n-ö igapäevaste terviseprobleemidega ei osata seostada. Varjatud talumatusele on iseloomulik probleemide süvenemine vananedes. Sageli on just toiduaine, mille suhtes esineb talumatus, inimesele eriliselt meelepärane, sest seda tarbides võivad tekkida kehas peptiidid (loomsetest piimadest ja teraviljadest).
Toiduainete varjatud talumatust esineb suuremal või väiksemal määral väga paljudel inimestel ning seda tavaliselt n-ö igapäevaste terviseprobleemidega ei osata seostada. Varjatud talumatusele on iseloomulik probleemide süvenemine vananedes. Sageli on just toiduaine, mille suhtes esineb talumatus, inimesele eriliselt meelepärane, sest seda tarbides võivad tekkida kehas peptiidid (loomsetest piimadest ja teraviljadest).
Allikas: www.detoxizmir.com |
Normaalselt lõhustatakse toidus sisalduvad valgud täielikult
aminohapeteks, kuid juhul, kui neid lõhustavad ensüümid (peptidaasid) on
blokeeritud, läbivad valgud soole limaskesta muundatult (puudulikult
lõhustatuna ehk peptiidide kujul). Suurt rolli mängib siin ka soole
limaskesta seisund ja selle läbilaskvuse suurenemine. Ensümaatiliste
süsteemide blokeeringu tagajärjeks on ka muutused soolestikus –
sooltepõletik, funktsionaalne kolopaatia, soole läbilaskvuse häired ja
infektsioonid, sest soole sein ei toimi enam barjäärina.
Iseloomulikeks sümptomiteks on ka halb hingeõhk ning probleemid juuste, küünte ja nahaga, mis tulenevad toitainete puudulikust omastamisest. Samuti immuunsüsteemi nõrgenemine, kolesteroolitaseme tõus, soodsa pinnase tekkimine artriidile, seeninfektsioonide ja parasiitide esinemine, auto-immuunhaigused (kilpnäärmepõletik, Crohni tõbi jne.). Mida enam on ensümaatiline süsteem rivist väljas, seda enam paljuneb patogeenseid mikroobe, mis omakorda toodavad toksilisi ainevahetusjääke.
Sageli ei teata, et selliste tervisehäirete tegelik põhjus võib peituda toiduainete talumatuses. Seetõttu pahatihti süvendatakse mainitud haiguseid veelgi, üritades neid ravida antibiootikumidega, kortikosteroididega, keemiaraviga, parasiitide- ja seentevastaste ainetega, immunosupressantidega, kõhulahtistitega, seedekulgla kirurgiliste operatsioonidega jne.
Toiduainete varjatud talumatust on võimalik avastata, uurides opiodiseid peptiide, mis satuvad uriini piima- ja teraviljavalgu ning teiste valkude mittetäieliku lagunemise tagajärjel, või veres IgG tüüpi antikehi, mis näitavad talumatust erinevate toiduainete suhtes. Allikas: Stelior
Iseloomulikeks sümptomiteks on ka halb hingeõhk ning probleemid juuste, küünte ja nahaga, mis tulenevad toitainete puudulikust omastamisest. Samuti immuunsüsteemi nõrgenemine, kolesteroolitaseme tõus, soodsa pinnase tekkimine artriidile, seeninfektsioonide ja parasiitide esinemine, auto-immuunhaigused (kilpnäärmepõletik, Crohni tõbi jne.). Mida enam on ensümaatiline süsteem rivist väljas, seda enam paljuneb patogeenseid mikroobe, mis omakorda toodavad toksilisi ainevahetusjääke.
Sageli ei teata, et selliste tervisehäirete tegelik põhjus võib peituda toiduainete talumatuses. Seetõttu pahatihti süvendatakse mainitud haiguseid veelgi, üritades neid ravida antibiootikumidega, kortikosteroididega, keemiaraviga, parasiitide- ja seentevastaste ainetega, immunosupressantidega, kõhulahtistitega, seedekulgla kirurgiliste operatsioonidega jne.
Toiduainete varjatud talumatust on võimalik avastata, uurides opiodiseid peptiide, mis satuvad uriini piima- ja teraviljavalgu ning teiste valkude mittetäieliku lagunemise tagajärjel, või veres IgG tüüpi antikehi, mis näitavad talumatust erinevate toiduainete suhtes. Allikas: Stelior
KUIDAS TOIDUTALUMATUST TESTIDA?
Kreeka ja ladina keeltest pärit võõrsõnaühendit tsütotoksiline võib
eesti keelde tõlkida kui rakkudele mürgine või rakkusid tappev.
Rakud, mida nimetatakse vere valgelibledeks ehk leukotsüütideks, on
keha esmaseks ja kõige olulisemaks kaitseliiniks haiguste, muuhulgas
ka vähi vastu. Pole palju öelda, et vere valgeliblede tervisest
sõltub ka kogu organismi tervis. Tsütotoksiline testimismeetod
võimaldab mikroskoobi all vereliblede reaktsiooni jälgides kindlaks
teha, missugused toiduained konkreetse inimese immuunsüsteemiga
sobivad ja missugused mitte. Sobimatute toiduainete poolt põhjustatud
immunoloogiline reaktsioon võib olla osaliselt või täielikult
paljude terviseprobleemide põhjustajaks.
Immuunsüsteemi
tsütotoksilist reaktsiooni saab määrata testiga Cytotoxic Test. See
test näitab leukotsüütide reaktsiooni toiduainetele. Mikroskoobi
all vaadeldakse leukotsüüte ja erütrotsüüte. Toidutalumatust näitab
see, kui leukotsüüdid on muundunud, nende membraanid kahjustunud
(2. aste) või purunenud (3. ja 4. aste). Allikas: ViaNaturale
Allikas: Telegram |
KUIDAS TOIDUTALUMATUSEST VABANEDA?
Toidutalumatusest aitab vabaneda teatud toiduainete ajutine või lõplik
väljajätmine igapäevasest toidust. Piirangute ulatus sõltub kahjustunud
ensümaatilise süsteemi olukorrast. Kui analüüsid kinnitavad
ainevahetushäireid, tuleks ette võtta toidusedeli individuaalne muutus.
Individualiseerida ehk konkreetsele isikule kohandada tuleb toiduvalik
seetõttu, et inimeste toiduainete taluvus on äärmiselt erinev.
Toitumisrežiimi muutmise aluseks on erinevad ainevahetuse testid, mis
võimaldavad talumatuse täpsemalt määratleda.
Paranemisilmingud sõltuvad talumatuse ja sellest tekkinud terviseprobleemide ulatusest, kuid reeglina aitab juba mõneaastane režiimi hoolikas jälgimine soole limaskestal paraneda ning tervisel taastuda. Allikas: Stelior
Paranemisilmingud sõltuvad talumatuse ja sellest tekkinud terviseprobleemide ulatusest, kuid reeglina aitab juba mõneaastane režiimi hoolikas jälgimine soole limaskestal paraneda ning tervisel taastuda. Allikas: Stelior
MINU KOGEMUS
Teadsin eelnevalt, et gluteeniga ma enam hästi läbi ei saa ja huvi oligi põhiliselt sellest tingitud - mida test nisu kohta näitab? Seega, mu üllatus ei olnud suur, kui tulemuseks tuli kõige kõrgemal tasemel nisu talumatus. Test, mida mina tegin oli 3 astmelise reaktsiooniga. 3. astme vastu on kõige tugevam reaktsioon ja 0 näitab, et talumatust ei ole.
Minu tulemused:
3 - NISU
2 - ÕUN, MUNA
1 - PLOOM, AEDUBA, TUUNIKALA, KIIVI, SUHKUR, KAKAO
Väga kurb üllatus selles nimekirjas oli muna ja no eks kakao edaspidine vältimine ka väga rõõmsaks ei teinud. Eelnimetatud toiduained esindavad niiöelda toiduainegruppe, mis jagunevad veel omakorda. Seega tegelikult on see nimekiri tunduvalt pikem, kuid aimduse saab kätte.
Eks ma nüüd püüan selle teadmisega elada - mõni päev läheb juba päris edukalt ja teisel päeval avastan jällegi nt kui paljudes toodetes on muna. Ilmselt vajan lihtsalt harjumiseks aega! :)