Retseptid

pühapäev, 2. märts 2014

Kevadine paast, 05.03.-17.04.2014



04.03.2014 on vastlapäev, mida kutsutakse ka lihaheitepäevaks.  Eesti rahvakalendris on tegemist viimase päevaga enne ülestõusmispühadele eelnevat varakevadist seitsmenädalast suurt paastuEestis oli veel möödunud sajandi algul toitumine aastaajaga seotud. Sealiha söödi ainult talvel. Siga tapeti mardipäevaks või jõuludeks ja jagati talve peale. Vastlapäevaks olid ainult jalad järgi ja seetõttu neid söödigi. Peale vastlapäeva sea liha ei söödud. Sellest nimetus lihaheitepäev. Liha oli otsas, lehm polnud veel lüpsma ja kanad munele hakanud - nii oligi olukord paratamatult paastuga sarnane.
Tänapäeval ei saa liha otsa, seda jagub poest aastaringi. Kuid vahel oleks ju hea lasta kehal loomsest valgust puhata ja proovida teistsorti toitumist. Sellest sündiski üks tänapäeval nii populaarne challenge´i idee. Olen siiani oma elus liha- ja piimatooteid regulaarselt tarbinud. Nendest loobumise näol on tegemist suure muutusega igapäevases toiduvalikus ja harjumutes. Algselt on tegemist väljakutsega mulle endale, kuid see oleks ainult tore, kui keegi veel tahaks kampa lüüa!

EESMÄRK: 
Vältida loomseid toiduaineid vahemikus 05.03.-17.04.2014, vastlaspäeva järgsest päevast lihavõttepühadeni.

MIKS: 
taimetoitluse sügavamaks mõistmiseks ning tulevikus toitumisnõustajana taimetoitlaste nõustamise jaoks kogemuste saamiseks; 
tervise turgutamiseks kevadel ja talvekilode maha raputamiseks; 
köögiviljade suurema tarvitamise eesmärgil ja uute põnevate retseptide saamiseks; 
maailmapildi avardamiseks ja kogemuse mõttes :) 

MINU REEGLID:

EI 
Liha
Kala ja muud mereannid
Muna
Piimatooted
Alkohol
Rafineeritud suhkur ja muud rafineeritud toiduained
Gluteenitalumatuse tõttu väldin gluteeni sisaldavaid teravilju

JAH
Köögiviljad
Puuviljad
Gluteenivabad teraviljad
Kaunviljad
Tervislikud rasvad (pähklid, rasvad, õlid jne)
jne...

Kasutan Tervise Arengu Instituudi toitumisprogrammi Nutridata, et jälgida tasakaalustatud toitumist ja kehale vajalike toitainete kättesaamist. Lisan ülevaateid oma toitumisest päevade kaupa ka siia ja püüan kajastada põnevamaid retsepte.

Elage kaasa! :)


9 kommentaari:

  1. Mina elan kaasa ja kui retsepte paned, siis proovin järele ka teha. Aga sa pidid kala ju ikka menüüse jätma, miks nüüd otsustasid selle välja jätta. Kas omega3 võtad samal ajal ka edasi või loobud ka sellest?

    VastaKustuta
  2. Aitäh :) Tead ma otsustasin kala osas ümber, kuna tegemist on ikkagi lühiajalise katsetusega, siis otsustasin täielikult taimetoitlust proovida. Ainsaks erandiks ongi siis D-vitamiini kapslid, mis on mul koos kalaõliga - neid võtan edasi. Tahtin postitusse ka selle tegelikult kirja panna aga läks meelest :) Lisaks võtan sporditegemise tõttu magneesiumi, mis on koos B-vitamiinidega, sealt peaksin saama ka piisavalt B12-vitamiini, mida muidu taimetoitlased ei saa (välja arvatud maitsepärmist).

    VastaKustuta
  3. Oi väga väga põnev:) edu!

    VastaKustuta
  4. Edu Marju ! Kuidas seni tundub, rahakott raskem- samm kergem ? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Samm võiks veel kergem olla kui vähem datleid ja pähklivõisid sööks aga ei kurda :) Rahakoti raskuse osas on ka nii ja naa, olen päris palju tervisetooteid ostnud, millest mõningad on küllaltki kallid, kuid samas jagub neist pikaks ajaks...nii, et see on pigem enda valikute küsimus.

      Kustuta
  5. Väga põnev leid tervisliku-blogi-maastikul! Leidsin selle blogi tegelikult FB veganite lehelt :) Ja põhimõtteliselt lugesin ühe jutiga täna (27.03) su kevadise paastujutu läbi! Väga lahe, et oled viitsinud praktiliselt iga päev toitudest pilti teha - hmm, oleks endal ka keegi, kes nii iga päev süüa valmistaks :P Ühesõnaga, väga meeldisid pildid ja retseptid ka, ideid sain kuhjaga. Palju edu edaspidiseks!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, sellist kommentaari lugeda on nii-nii hea tunne ! Ma tänan!

      Kustuta
  6. Palju põnevaid retsepte ja tõesti väga huvitav jälgida! Olen ise juba taimetoitlust proovinud pea aasta, vahel harva siiski söön kala ja vahel ka piimatooteid, kuigi tahaks täistaimetoitlase staatuseni mingi hetk jõuda. Edu sulle katsetamistel ja magusaisu taltsutamisel :)

    VastaKustuta