Retseptid

teisipäev, 11. märts 2014

Tooršokolaad

Vahel on tahtmine kommi süüa...aga ka sel juhul on valida transrasvu jms sisaldava poešokolaadi vahel või teha hoopis ise tooršokolaadi. Tooršokolaad ja toortoit üldse valmistatakse põhimõttel, et koostisosi ega lõpp-produkti ei kuumutata üle 43 kraadi, et säiliksid kõik väärtuslikud vitamiinid, mineraalid, ensüümid, antioksüdandid ja südamesõbralikud küllastumata rasvad.
Tooršokolaadi valmistatakse üksnes puhastest, looduslikest töötlemata toorainetest. Tooršokolaadi valmistamisel ei kuumutata tooraineid mitte kunagi üle eelmainitud temperatuuri. Tooršokolaadi valmistamisel kasutatakse mitmesuguseid supertoiduaineid, nagu luukumi pulber, chia seemned ja goji-marjad. Tänu nendele toorainetele sisaldab tooršokolaad lisaks hõrgule maitsele ka kontsentreeritud kujul kehale vajalikke toitaineid (vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid, antioksüdante jne), mis teeb sellest ühe tervislikuima maiuspala maailmas.
Toorkakao on keemiliselt koostiselt meie planeedi üks keerukamaid toiduaineid, sisaldades rohkem kui 1200 eri ühendit. Kuumutamine juba rohkem kui 43 kraadi juures hävitab kõik toitainete omastamiseks vajalikud ensüümid ja paljud väärtuslikud taimsed toitained.
Kauplustes müüdavad nn tavalised šokolaadid sisaldavad palju rafineeritud suhkrut, odavaid taimseid õlisid, piimaprodukte (piimapulber, koorepulber, vadak) ja emulgaatoreid. Peaaegu kõiki kaubandusvõrgus müüdavaid šokolaaditooteid (sh mõru šokolaadi) on tegelikult töödeldud kõrgetel kuumustel, mis vähendab märkimisväärselt šokolaadi toitainetesisaldust. (Tekst osaliselt Looduspere lehelt) Nii, et teeme parem ise tooršokolaadi :)


KOOSTISOSAD
50g toorkakaovõid
30g toorkakaopulbrit
30g palmisuhkrut (või muud magustajat)
meelepärast lisandit (mina kasutasin metspähkleid, goji marju ja chia seemneid)

Aja vesi keema ja võta pliidilt. Aseta veega potile klaasist kauss, nii et kausi põhi oleks vees (nö vesivann). Lase kakaovõil potis sulada, sega aegajalt. Lisa toorkakaopulber ja suhkur ning sega. Pane silikoonvormi lisandid ja lisa lusikaga vedel šokolaad. Pane külmkappi tahenema. Tavalises külmkapis taheneb šokolaad u kaks tundi, sügavkülmas 20 minutit.

 

Head maiustamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar