Retseptid

esmaspäev, 2. september 2013

Gluteenivaba elu - testimine läbi

Seekordne katsetus sai läbi - kuu aja asemel pidasin vastu 25 päeva! Seda põhiliselt seetõttu, et pitsitus vasakul pool alakõhus ei kadunud ära - püüan selles osas veel arsti juurest abi või lahendust saada (senised käigud ei ole tulemust andnud). Katsetus tõestas, et saan tegelikult hakkama ilma gluteeni sisaldavate toiduaineteta. 
Kõige raskem oli mitte leiba tarvitada ning sellele ei leidnud ka head gluteenivaba alternatiivi. Ilmselt ma lihtsalt ei otsinud piisavalt. Tarvitasin õhukesi tatra näkileibu ja ostsin ka spetsiaalset gluteenivaba seemnetega saia.Tatra näkileivad olid muidu head ja krõmpsud ning ka võileib tuli nendega täitsa mõnus - kuid siiski need pole sama mis leib. Gluteenivaba sai seevastu mulle muljet ei avaldanud, pole võrreldav tavalise saiaga.
Veel proovisin gluteenivabadest eritoodetest alloleval pildil vasakul olevaid kaerahelbeid. Tegu ongi siis tavaliste kaerahelvestega, kuid antud tehases/tootmisliinidel ei toodeta gluteeni sisaldavaid muid tooteid ja tänu sellele ei sisalda ka need kaerahelbed üldse gluteeni. Lisaks proovisin all paremal olevaid kaneeliküpsiseid. Tundus, et antud küpsiste gluteenivaba olemus seisneb selles, et neid ei ole lihtsalt võimalik süüa, sest pudenevad sõrmede vahelt ära. :) Alles jääva pudi maitse oli iseenesest ok, aga pigem soovitaksin ise tatrajahust küpsiseid teha - kiirem, maitsvam ja soodsam.
Eks erinevate tähistamiste juurde kuuluvatest tortidest ja kookidest oli veidi raske loobuda - kuid tegelikult on ka see harjumise asi ja ise saab väga häid torte küpsetada, kasutades erinevaid gluteenivabasid alternatiive.
Püüan ka praegu gluteeni sisaldavate toiduainetega tagasi hoida. Leiba tarbin igapäevaselt ja enam ei jälgi nii pedantselt toiduainete sisaldust. Sellega siis praegune katsetus lõppes, ilmselt lasen millalgi ära teha ka testid, mille järgselt saan juba kindlalt väita (või mitte väita), et mul gluteenitalumatust ei ole. Jõudu inimestele, kelle jaoks see on igapäeva elu osa ja mitte kuu ajane test.

reede, 2. august 2013

Juuli trennid

Juuli puhul oli tegemist selle aasta kõige trennimahukama kuuga. Kokku 30h ja 10min. Seda soodustas kindlasti kena ilm ja seeläbi hea võimalus rannavollet mängida.

Juulis sai kokku tehtud 23-l päeval trenni. Tulemus, millega võib vägagi rahule jääda :)

Nagu Sportlyzeri väljavõttelt allpool näha, siis lõviosa trennidest moodustas rannavõrkpall, 13 trenni ja 19h 30min ajaliselt. Kaks korda käisin rulluisutamas ja jooksmas ning kuus korda sai ka lihastrenni tehtud.

Loodame, et ka järgmine kuu tuleb sama tore spordikuu (kuigi alanud puhkus seda väga ei soosi).

kolmapäev, 31. juuli 2013

Gluteenivaba elu - testimise kuu AUGUST

Olen nüüdseks umbes pool aastat endal kahtlustanud gluteenitalumatust. Selle aja jooksul on olnud pikemaid ja lühemaid perioode, kus olen püüdnud gluteeni sisaldavaid toiduaineid vältida ning olen kindlasti ka kokkuvõttes hakanud vähem selliseid tooteid tarbima. Kuid kahjuks olen järjest vastu pidanud vaid nädala-kaks. Siis tuleb jälle mõni tore üritus, kus pakutakse kooke, millele ei suuda vastu panna või leivaisu läheb liiga suureks - see on ka periood, mille jooksul lähevad meelest vaevused, mida mulle viimasel ajal gluteeni söömine teeb. Nimelt tekivad kõhuvalud ja seedeprobleemid ning selline teistmoodi pitsitus vasakul pool alakõhus. Eelnevat juttu kokku võttes, olen otsustanud, et augusti kuu on rangelt gluteenivaba. Püüan isudele vastu panna ja tunnetada, kuidas keha reageerib. Püüan kuu jooksul ülevaadet anda, kuidas läheb ning kindlasti kuu järel teha ka kokkuvõtte. Edu mulle! :)

esmaspäev, 29. juuli 2013

Mustika-juustukook (gluteenivaba)

Otsisin koogi retsepti, mida küpsetada vanemate pulma-aastapäeva puhul ning sattusin Silja blogis mustika-juustukoogi retseptile. Tundus piisavalt hooajaline ning imemaitsev. Koogi valmistamine ise oli lihtne, kuid tulemus super! Soovitan järele proovida :)

Põhi:
1,5 dl röstitud kookoshelbeid
1,5 dl jahvatatud mandleid/mandlijahu
50 g sulatatud võid

Valmista ette koogivorm, kata põhi küpsetuspaberiga ja servad määri kokku võiga. Rösti kookoshelbeid kuival pannil, kuni need hakkavad õrnalt kuldpruuniks muutuma, sega jahvatatud mandlite ja sulatatud võiga ning suru segu 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidis:
600 g toorjuustu
150 g hapukoort
1 vaniljekaun/1 spl vaniljekaunapastat/1tl vaniljeekstrakti
1 kuhjaga spl maisitärklist
200 g (rafineerimata roo)suhkrut
3 suurt/4 väikest muna
sidruni/väikese apelsini peenelt riivitud koor
300 g mustikaid + soovi korral veel peotäis või paar koogi peale kaunistamiseks

Vispelda toasoojad toorjuust, hapukoor, munad, suhkur, maisitärklis, sidruni- või apelsinikoor ja seemned vaniljekaunast või vaniljekaunapasta või vaniljeekstrakt ühtlaseks. Sega õrnalt sisse 100 g mustikaid.

Vala täidis põhjale ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 20 minutit. Puista peale ülejäänud mustikad ja suru neid vajadusel natukene juustusegu sisse. Küpseta veel u 25-40 minutit (kokku 45-60 minutit) kuni kook hakkab pealt kergelt pruunistuma ja on peaaegu tahenenud, keskelt võib kook veidike veel võbiseda. Tee ahju uks lahti ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook pane külma. Jahtunud koogile pane peale veel värskeid mustikaid ning soovi korral muid marju. 

Naudi!


30. nädala trennid

E - harjutusi erinevatele lihastele, 30min.
T ja K - rannavõrkpall, 1h 30min.
N - jooks Harku metsas, 55min, 8,5km.
R - hilisõhtune rannavolle kõksimine, 30min.
P - segavolle paaristurniir Kablis, 5 mängu, neljas koht, kokku umbes 2h.

Kokku: 6 trenni, 6h 55min.

Korralik nädal, kus oli lisaks võrkpallile ka veidi muud liigutamist.

kolmapäev, 3. juuli 2013

12345 ribid

Kui üks lihtsalt valmiv õhtusöök pälvib eesti mehepojalt (no offence!) kommentaari: "see on nii hea, et pisar tuleb silma", siis tasub see retsept kindlasti ka siia kirja panna. Tegemist ei ole küll suviselt kerge roaga, kuid võib ju kogustega piiri pidada ja mõne värske salati kõrvale teha (või tunniajase hautamisaja jooksul teha väikse jooksuringi - juhul kui keegi teine potil silma peal hoiab :) ). Retsepti eest tänu Profa-le. Tema retseptis oli väga leidlikult kasutatud koguste mõõtmiseks 2cl pitsi. Ma ise olen siiski köögikaaluga õiged kogused kaussi kokku kaalunud.

Koostisosad:
1 kg searibi
20g (pruuni) suhkrut
40ml palsamiäädikat
60ml valget veini
80ml sojakastet
100ml vett
4-5 küüslaugu küünt
1 tšillikaun
u pöidlasuurune jupp ingverit

Lõika liha paari cm paksudeks tükkideks. Haki küüslauk, tšilli ja ingver ning sega kokku ülejäänud koostisosadega. Pane liha ja kaste potti, sega läbi ning lase kõrgel kuumusel keema, seejärel pane potile kaas peale ja hauta umbes tund aega, kuni liha on pehme. Juurde serveerisin pruuni riisi.

kolmapäev, 12. juuni 2013

Pasta pesto, kana ja tomatitega

Tegemist on kiire ja lihtsa argipäevatoiduga, mis peaks muremõtted ära viima ka kõige halvematel päevadel. At least, works for me :)

Koostisosad:
  • 300g keetmata (täistera)pastat
  • 300g kana kintsuliha
  • 200g tomateid
  • küüslauku
  • parmesani
Pesto jaoks:
  • 25g basiilikut
  • 30g parmesani
  • 40g extra virgin oliiviõli
  • 15g seedermänni seemneid
  • 2 küüslaugu küünt
  • soola, pipart

Alustada tuleks pasta keema panemisest. Tublimad võiksid muidugi ka pasta ise valmis teha, aga selleni ei ole ma veel jõudnud. Poest ostetud pastat võiks keeta u minuti jagu vähem, kui pakile on märgitud, siis jääb pasta kenasti al dente. Seejärel tükelda paar küüslaugu küünt ja kana kintsuliha. Aja pann soojaks, lisa õli ja küüslauk ning seejärel prae kana kuldseks. Mina kasutasin sel korral kintsuliha ja soovitan seda väga, kuna tegemist on veidi rasvasema lihaga kui filee ja see kajastub pärast ka maitses.
Järgmisena valmista pesto. Mina tegin sel korral basiilikupesto, kuid pastaga sobivad minu meelest kõik muud pestod ka. Pane koostisosad mikserisse ja mikserda - võid pärast veel täiendavalt õli juurde lisada.
Kurna pasta, tükelda kirsstomatid ja sega kokku pesto ja kanaga. Serveerimisel lisa riivitud parmesani.

Head nautimist!