Retseptid

teisipäev, 18. märts 2014

Mandlivõi

Tegin ise ühe lihtsa mandlivõi. Erinevad pähklivõid on ka poes müügil, kuid hinnavahe isetehtud ja poest ostetu vahel on väga suur ning ise tehes tead ka täpselt, mis sinna sisse pandud on. Pähklivõi sobib hästi pudru peale või näiteks puuviljade kõrvale söömiseks.

KOOSTISOSAD
150g mandleid
30g (toor)kakaod
(30g kookosrasva)
Soovi korral magustajat

Pane mandlid köögikombaini ja purusta kuni mandlitest hakkab rasv eralduma ning konsistents muutuma. See võtab aega ja vahepeal tasub köögikombaini kinni peatada ja segu läbi segada. Lisasin kookosrasva, kuna see aitas segu muutumisele kaasa ja kiirendas seda. Poole pealt umbes lisa kakao. 


esmaspäev, 17. märts 2014

13. päev - 17.03.2014

HOMMIKUSÖÖK
Kausismuuti (salat, banaan, mustikad, marjasegu, metspähklid). Peale marju ja kinoahelbeid.
LÕUNASÖÖK
Keedukartulid kapsahautisega
VAHEPALAD
Apelsin
Röstitud kikerherned
Enne trenni väike salat tomatitest, lutserni idudest ja mustadest ubadest. Peale kanepiõli, soola ja pipart ning kõrvale üks riisigalett.
ÕHTUSÖÖK
Roheline salat küpsetatud bataadi, rooskapsa ja nuikapsaga ning avokaado, tomatite ja kinoaga. Peale mädarõikakaste ning lutserni idusid.
Magustoiduks marjad kookoskoorega ja peale veidi maasika toormoosi.
VESI
u 2 liitrit

LIIKUMINE
1.5h võrkpalli treening

TÄHELEPANEKUD
Täna oli meelestatus taimetoidu osas jälle parem :)
Ei ole seda vist varem teile selgitanud aga püüan tarbida ühes eines korraga teravilju ja kaunvilju (tänane päev ei ole küll väga hea näide sellest). Väike selgitus ViaNaturale leheltTaimetoitlastel soovitatakse valkude omastamiseks tarbida läätsi (ja teisi kaunvilju) koos teraviljadega. Läätsesid teraviljadega süües saab kätte kõik asendamatud aminohapped - selline kombinatsioon asendab isegi liha. Taimsetest valkudest võib ülevaatlikult veel lugeda näiteks siit.



pühapäev, 16. märts 2014

12. päev - 16.03.2014. Back on track!

HOMMIKUSÖÖK
Kaerahelbepuder banaaniga, peale võisilma asemel kookosrasva ja kaneeli.
VAHEPALAD
Võioad tomatikastme ja lutserniidudega
Pool apelsini
Maasikad isetehtud kakao-mandlivõiga
LÕUNASÖÖK
Aurutatud porgandid ja rooskapsad, keedetud rohelised läätsed ja adžika. Lisaks veel salat jääkapsast, redisest, kurgist ja tomatist, mis segasin läbi sojasalatikastmega.
Ampstükk
ÕHTUSÖÖK
Keedukartul kapsahautisega (hakkliha praadisin ka, kuid see jäi eraldi pannile elukaaslase portsu lisandiks)
Näksimist muu söögitegemise kõrvalt - bataati, kikerherneid, ube
Pool pomelot
VESI
u 2 liitrit

LIIKUMINE
-

ENESETUNNE
Nutridatasse praegu endiselt üles ei märgi, näis kas ja millal seda jätkan. Tunnen, et toitumine on veidi üksluine ja igav - eks pean retsepte rohkem otsima. Vaikselt hakkab raskemaks minema ja tundub, et minust pärast selle paastu lõppemist (vähemalt veel) taimetoitlast ei saa :)

10. ja 11. päev - 14.03.-15.03.14. Suhkur...

Suur muutus toitumises hakkas lõpuks mõjuma ja tekkis väike väsimus. Mõlemad päevad hakkasid kenasti rohelise smuutiga, kuid lõppesid liiga ohtra maiustamisega. Tahini datlitega ja tume šokolaad oleksid peamised märksõnad. Laupäeva õhtul sai väljas söömas käidud ning taimetoitude osast tellisin seenerisotot. Kahjuks tundus, et risoto tegemisel oli lisatud ka koort vms ja peale raputatud veidi parmesani. Seega sel nädalavahetusel sai söödud veidi rafineeritud suhkrut ja väga väikeses koguses piimatooteid ning õhtused maiustamised ei olnud kindlasti paastuajale sobivad. Püüan edaspidi tublim olla ja seatud reeglitest jälle kinni pidada. 

PILTE KAHEST PÄEVAST: 

reede, 14. märts 2014

9 .päev - 13.03.2014. Võistlused

HOMMIKUSÖÖK
Kinoahelbepuder banaani, pähklipuru ja -piimaga. Peale marju ja tahinit
LÕUNASÖÖK
Lillkapsakarri pruuni riisi ja tomatiga
VAHEPALAD
Röstitud kikerherned
Kuivatatud viigimarju

ÕHTUSÖÖK
Röstitud köögiviljad hummusega
Maasikad tahiniga
PEALE TRENNI
Pina colada smuuti (ananass, banaan, kookospiim, avokaado), kaunistuseks maasikas


VESI
u 2.5 liitrit

LIIKUMINE
Jalutamine 30min
Võrkpalli võistlused, u 2h 15min

TOITUMISE ANALÜÜS NUTRIDATA JÄRGI
Kaloreid 2020 (veidi rohkem kui muidu aga oli suurema füüsilise koormusega päev ka)
Rasvasid jälle veidi palju

ENESETUNNE
Veidi hakkab juba kala ja piimatoodete järgi isutama aga ei midagi hullu. Nädalavahetusel Nutridatasse üles ei märgi - puhkan veidi.

kolmapäev, 12. märts 2014

8. päev - 12.03.2014. Iiri jalgpall!


HOMMIKUSÖÖK
Kaerahelbepuder banaani, pähklipuru ja -piimaga. Peale marju ja tahinit. Lisaks üks riisigalett guacamolega.
LÕUNASÖÖK
Röstitud köögiviljad hummusega
VAHEPALAD
Röstitud kikerherned (retsept)
Apelsin, banaan
ÕHTUSÖÖK
Lillkapsakarri pruuni riisiga. Värske salat beebispinatist, kurgist ja tomatist mädarõikakastmega. Magustoiduks maasikaid, tooršokolaadi ja üks kuivatatud viigimari.
VESI
u 2.5 liitrit

LIIKUMINE
Proovisin uut spordiala - Iiri jalgpalli (trenni pikkus 1h)
Vaata täpsemalt siit või loe siit

TOITUMISE ANALÜÜS NUTRIDATA JÄRGI
Kaloreid 1860
Rasvasid jälle veidi palju

ENESETUNNE
Uute asjade proovimine tekitab alati häid emotsioone :)

teisipäev, 11. märts 2014

Tooršokolaad

Vahel on tahtmine kommi süüa...aga ka sel juhul on valida transrasvu jms sisaldava poešokolaadi vahel või teha hoopis ise tooršokolaadi. Tooršokolaad ja toortoit üldse valmistatakse põhimõttel, et koostisosi ega lõpp-produkti ei kuumutata üle 43 kraadi, et säiliksid kõik väärtuslikud vitamiinid, mineraalid, ensüümid, antioksüdandid ja südamesõbralikud küllastumata rasvad.
Tooršokolaadi valmistatakse üksnes puhastest, looduslikest töötlemata toorainetest. Tooršokolaadi valmistamisel ei kuumutata tooraineid mitte kunagi üle eelmainitud temperatuuri. Tooršokolaadi valmistamisel kasutatakse mitmesuguseid supertoiduaineid, nagu luukumi pulber, chia seemned ja goji-marjad. Tänu nendele toorainetele sisaldab tooršokolaad lisaks hõrgule maitsele ka kontsentreeritud kujul kehale vajalikke toitaineid (vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid, antioksüdante jne), mis teeb sellest ühe tervislikuima maiuspala maailmas.
Toorkakao on keemiliselt koostiselt meie planeedi üks keerukamaid toiduaineid, sisaldades rohkem kui 1200 eri ühendit. Kuumutamine juba rohkem kui 43 kraadi juures hävitab kõik toitainete omastamiseks vajalikud ensüümid ja paljud väärtuslikud taimsed toitained.
Kauplustes müüdavad nn tavalised šokolaadid sisaldavad palju rafineeritud suhkrut, odavaid taimseid õlisid, piimaprodukte (piimapulber, koorepulber, vadak) ja emulgaatoreid. Peaaegu kõiki kaubandusvõrgus müüdavaid šokolaaditooteid (sh mõru šokolaadi) on tegelikult töödeldud kõrgetel kuumustel, mis vähendab märkimisväärselt šokolaadi toitainetesisaldust. (Tekst osaliselt Looduspere lehelt) Nii, et teeme parem ise tooršokolaadi :)


KOOSTISOSAD
50g toorkakaovõid
30g toorkakaopulbrit
30g palmisuhkrut (või muud magustajat)
meelepärast lisandit (mina kasutasin metspähkleid, goji marju ja chia seemneid)

Aja vesi keema ja võta pliidilt. Aseta veega potile klaasist kauss, nii et kausi põhi oleks vees (nö vesivann). Lase kakaovõil potis sulada, sega aegajalt. Lisa toorkakaopulber ja suhkur ning sega. Pane silikoonvormi lisandid ja lisa lusikaga vedel šokolaad. Pane külmkappi tahenema. Tavalises külmkapis taheneb šokolaad u kaks tundi, sügavkülmas 20 minutit.

 

Head maiustamist!