Retseptid

kolmapäev, 31. juuli 2013

Gluteenivaba elu - testimise kuu AUGUST

Olen nüüdseks umbes pool aastat endal kahtlustanud gluteenitalumatust. Selle aja jooksul on olnud pikemaid ja lühemaid perioode, kus olen püüdnud gluteeni sisaldavaid toiduaineid vältida ning olen kindlasti ka kokkuvõttes hakanud vähem selliseid tooteid tarbima. Kuid kahjuks olen järjest vastu pidanud vaid nädala-kaks. Siis tuleb jälle mõni tore üritus, kus pakutakse kooke, millele ei suuda vastu panna või leivaisu läheb liiga suureks - see on ka periood, mille jooksul lähevad meelest vaevused, mida mulle viimasel ajal gluteeni söömine teeb. Nimelt tekivad kõhuvalud ja seedeprobleemid ning selline teistmoodi pitsitus vasakul pool alakõhus. Eelnevat juttu kokku võttes, olen otsustanud, et augusti kuu on rangelt gluteenivaba. Püüan isudele vastu panna ja tunnetada, kuidas keha reageerib. Püüan kuu jooksul ülevaadet anda, kuidas läheb ning kindlasti kuu järel teha ka kokkuvõtte. Edu mulle! :)

esmaspäev, 29. juuli 2013

Mustika-juustukook (gluteenivaba)

Otsisin koogi retsepti, mida küpsetada vanemate pulma-aastapäeva puhul ning sattusin Silja blogis mustika-juustukoogi retseptile. Tundus piisavalt hooajaline ning imemaitsev. Koogi valmistamine ise oli lihtne, kuid tulemus super! Soovitan järele proovida :)

Põhi:
1,5 dl röstitud kookoshelbeid
1,5 dl jahvatatud mandleid/mandlijahu
50 g sulatatud võid

Valmista ette koogivorm, kata põhi küpsetuspaberiga ja servad määri kokku võiga. Rösti kookoshelbeid kuival pannil, kuni need hakkavad õrnalt kuldpruuniks muutuma, sega jahvatatud mandlite ja sulatatud võiga ning suru segu 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidis:
600 g toorjuustu
150 g hapukoort
1 vaniljekaun/1 spl vaniljekaunapastat/1tl vaniljeekstrakti
1 kuhjaga spl maisitärklist
200 g (rafineerimata roo)suhkrut
3 suurt/4 väikest muna
sidruni/väikese apelsini peenelt riivitud koor
300 g mustikaid + soovi korral veel peotäis või paar koogi peale kaunistamiseks

Vispelda toasoojad toorjuust, hapukoor, munad, suhkur, maisitärklis, sidruni- või apelsinikoor ja seemned vaniljekaunast või vaniljekaunapasta või vaniljeekstrakt ühtlaseks. Sega õrnalt sisse 100 g mustikaid.

Vala täidis põhjale ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 20 minutit. Puista peale ülejäänud mustikad ja suru neid vajadusel natukene juustusegu sisse. Küpseta veel u 25-40 minutit (kokku 45-60 minutit) kuni kook hakkab pealt kergelt pruunistuma ja on peaaegu tahenenud, keskelt võib kook veidike veel võbiseda. Tee ahju uks lahti ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook pane külma. Jahtunud koogile pane peale veel värskeid mustikaid ning soovi korral muid marju. 

Naudi!


30. nädala trennid

E - harjutusi erinevatele lihastele, 30min.
T ja K - rannavõrkpall, 1h 30min.
N - jooks Harku metsas, 55min, 8,5km.
R - hilisõhtune rannavolle kõksimine, 30min.
P - segavolle paaristurniir Kablis, 5 mängu, neljas koht, kokku umbes 2h.

Kokku: 6 trenni, 6h 55min.

Korralik nädal, kus oli lisaks võrkpallile ka veidi muud liigutamist.

kolmapäev, 3. juuli 2013

12345 ribid

Kui üks lihtsalt valmiv õhtusöök pälvib eesti mehepojalt (no offence!) kommentaari: "see on nii hea, et pisar tuleb silma", siis tasub see retsept kindlasti ka siia kirja panna. Tegemist ei ole küll suviselt kerge roaga, kuid võib ju kogustega piiri pidada ja mõne värske salati kõrvale teha (või tunniajase hautamisaja jooksul teha väikse jooksuringi - juhul kui keegi teine potil silma peal hoiab :) ). Retsepti eest tänu Profa-le. Tema retseptis oli väga leidlikult kasutatud koguste mõõtmiseks 2cl pitsi. Ma ise olen siiski köögikaaluga õiged kogused kaussi kokku kaalunud.

Koostisosad:
1 kg searibi
20g (pruuni) suhkrut
40ml palsamiäädikat
60ml valget veini
80ml sojakastet
100ml vett
4-5 küüslaugu küünt
1 tšillikaun
u pöidlasuurune jupp ingverit

Lõika liha paari cm paksudeks tükkideks. Haki küüslauk, tšilli ja ingver ning sega kokku ülejäänud koostisosadega. Pane liha ja kaste potti, sega läbi ning lase kõrgel kuumusel keema, seejärel pane potile kaas peale ja hauta umbes tund aega, kuni liha on pehme. Juurde serveerisin pruuni riisi.

kolmapäev, 12. juuni 2013

Pasta pesto, kana ja tomatitega

Tegemist on kiire ja lihtsa argipäevatoiduga, mis peaks muremõtted ära viima ka kõige halvematel päevadel. At least, works for me :)

Koostisosad:
  • 300g keetmata (täistera)pastat
  • 300g kana kintsuliha
  • 200g tomateid
  • küüslauku
  • parmesani
Pesto jaoks:
  • 25g basiilikut
  • 30g parmesani
  • 40g extra virgin oliiviõli
  • 15g seedermänni seemneid
  • 2 küüslaugu küünt
  • soola, pipart

Alustada tuleks pasta keema panemisest. Tublimad võiksid muidugi ka pasta ise valmis teha, aga selleni ei ole ma veel jõudnud. Poest ostetud pastat võiks keeta u minuti jagu vähem, kui pakile on märgitud, siis jääb pasta kenasti al dente. Seejärel tükelda paar küüslaugu küünt ja kana kintsuliha. Aja pann soojaks, lisa õli ja küüslauk ning seejärel prae kana kuldseks. Mina kasutasin sel korral kintsuliha ja soovitan seda väga, kuna tegemist on veidi rasvasema lihaga kui filee ja see kajastub pärast ka maitses.
Järgmisena valmista pesto. Mina tegin sel korral basiilikupesto, kuid pastaga sobivad minu meelest kõik muud pestod ka. Pane koostisosad mikserisse ja mikserda - võid pärast veel täiendavalt õli juurde lisada.
Kurna pasta, tükelda kirsstomatid ja sega kokku pesto ja kanaga. Serveerimisel lisa riivitud parmesani.

Head nautimist!

pühapäev, 26. mai 2013

Crème caramel

Crème caramel´i tegemise idee tuli hiljutiselt Portugali reisilt, kus antud magustoit oli paljude söögikohtade menüüs. Ideele hoo andmiseks postitas üks mu lemmik blogijaid Silja oma blogis põhjaliku ülevaate crème caramel´st ja selle tegemisest. Ei jäänud muud üle kui järele proovida! 
Esimene katsetus karamelli tegemisel läks aia taha ja tuli uuesti alustada. Õnneks sain aru, mida olin valesti teinud ja teine ports tuli juba õigesti välja. Esimesel korral segasin alguses suhkrut liiga kaua ja oleksin võinud ka veidi aja pärast kuumust tõsta, et karamell pruunistuks, kuid selle asemel hakkasin hoopis lusikaga surkima seda ja seetõttu läkski lõpuks kõik nässu. Teine portsjon õnnestus ja samuti ka kõik muu. Lõpp hea, kõik hea - külalised kiitsid :)

Koostisosad:

150 g suhkrut
 4 muna
 poole vanillikauna seemned või 1 tl vanilliekstrakti
 40 g suhkrut
 600 ml piima
 võid vormide määrimiseks


Vaja läheb kaheksa 150 ml mahutavusega ramekini. Soojenda vorme 150 kraadi juures ahjus, sest need peaks olema soojad, kui karamelli sisse valad.

Karamelli valmistamiseks aseta suhkur ja 5-6 sl vett potti ning sulata suhkur madalal kuumusel spaatli või puulusikaga pidevalt segades. Lõpeta segamine siis, kui suhkur on sulanud, ja keeda suhkrusegu seni, kui see muutub punakas-pruuniks (ideaalis näeb on see umbes nagu eurosent, aga midagi ei juhtu, kui karamell on heledam). Vajadusel tõsta kuumust! Võta pott kohe pliidilt, et karamell ei läheks kõrbema, ja vala kiirelt soojadesse vormidesse. Lase karamellil toatemperatuuril jahtuda, kuni see kõvaks muutub. Seejärel määri vormide seinad võiga kokku.

Kreemi valmistamiseks vispelda munad 40 g suhkruga korralikult läbi, sega hulka vanillikaunast eemaldatud seemned või vanilliekstrakt. Kuumuta piim madalal kuumusel peaaegu keemiseni (seemneteta vaniilikaun pane piima sisse), kuid ära keema lase. Vala piim vähehaaval munavahu hulka, ise samal ajal vispliga segades. Kurna segu läbi tiheda sõela ja vala ettevalmistatud vormidesse. Aseta ramekinid suurde vormi ja täida vorm poole ramekini kõrguselt keeva veega.

Küpseta 150 kraadi juures u 25 minutit kuni kreem on tahenenud. Ära üle küpseta - vaata vormide ääri, et mullikesi ei tekiks. Eemalda ramekinid vormist ja jäta restile jahtuma.
Jahtunud vormid aseta külmkappi ja hoia neid seal vähemalt 12 h, et karamell imenduks kreemi sisse ja muutuks vedelaks. Serveerimiseks libista noaga ramekinide äärtest läbi ja kummuta sisu taldrikule.

Mina lisasin serveerimisel ahjus suhkruga küpsetatud rabarberit ning värskeid maasikaid ja mustikaid.

neljapäev, 23. mai 2013

Meloni-prosciutto salat

Üks lihtsamatest salatitest üldse, kuid näeb suurele vaagnale laotades välja väga kaunis ja pakub külalistele kindlasti maitseelamusi. Mina kasutasin sel korral Galia melonit, kuid kindlasti sobib sama hästi või veel paremini Cantaloupe melon.


Koostisosad:
Rukkola
Galia melon
Prosciutto sink
Extra virgin oliiviõli
Palsamiäädikas
Sool
Pipar

Laota rukkola vaagnale. Lõika melon pooleks ja puhasta seemnetest. Kougi jäätisekulbiga melonipoolikud seest tühjaks ja jaota saadud kuulid rukkolale ning sinna peale rulli keeratud singiviilud. Vala kastmeks peale omavahel segatud oliiviõli ja palsamiäädikas. Maitsesta soola ja pipraga!

Head nautimist!