Crème caramel´i tegemise idee tuli hiljutiselt Portugali reisilt, kus antud magustoit oli paljude söögikohtade menüüs. Ideele hoo andmiseks postitas üks mu lemmik blogijaid Silja oma blogis põhjaliku ülevaate
crème caramel´st ja selle tegemisest. Ei jäänud muud üle kui järele proovida!
Esimene katsetus karamelli tegemisel läks aia taha ja tuli uuesti alustada. Õnneks sain aru, mida olin valesti teinud ja teine ports tuli juba õigesti välja. Esimesel korral segasin alguses suhkrut liiga kaua ja oleksin võinud ka veidi aja pärast kuumust tõsta, et karamell pruunistuks, kuid selle asemel hakkasin hoopis lusikaga surkima seda ja seetõttu läkski lõpuks kõik nässu. Teine portsjon õnnestus ja samuti ka kõik muu. Lõpp hea, kõik hea - külalised kiitsid :)
Koostisosad:
150 g suhkrut
4 muna
poole vanillikauna seemned või 1 tl vanilliekstrakti
40 g suhkrut
600 ml piima
võid vormide määrimiseks
Vaja läheb kaheksa 150 ml
mahutavusega ramekini. Soojenda vorme 150 kraadi juures ahjus, sest need peaks
olema soojad, kui karamelli sisse valad.
Karamelli valmistamiseks aseta
suhkur ja 5-6 sl vett potti ning sulata suhkur madalal kuumusel spaatli või
puulusikaga pidevalt segades. Lõpeta segamine siis, kui suhkur on sulanud, ja
keeda suhkrusegu seni, kui see muutub punakas-pruuniks (ideaalis näeb on see
umbes nagu eurosent, aga midagi ei juhtu, kui karamell on heledam). Vajadusel
tõsta kuumust! Võta pott kohe pliidilt, et karamell ei läheks kõrbema, ja vala
kiirelt soojadesse vormidesse. Lase karamellil toatemperatuuril jahtuda, kuni
see kõvaks muutub. Seejärel määri vormide seinad võiga kokku.
Kreemi valmistamiseks vispelda
munad 40 g suhkruga korralikult läbi, sega hulka vanillikaunast eemaldatud
seemned või vanilliekstrakt. Kuumuta piim madalal kuumusel peaaegu keemiseni
(seemneteta vaniilikaun pane piima sisse), kuid ära keema lase. Vala piim
vähehaaval munavahu hulka, ise samal ajal vispliga segades. Kurna segu läbi
tiheda sõela ja vala ettevalmistatud vormidesse. Aseta ramekinid suurde vormi
ja täida vorm poole ramekini kõrguselt keeva veega.
Küpseta 150 kraadi juures u 25
minutit kuni kreem on tahenenud. Ära üle küpseta - vaata vormide ääri, et
mullikesi ei tekiks. Eemalda ramekinid vormist ja jäta restile jahtuma.
Jahtunud vormid aseta külmkappi
ja hoia neid seal vähemalt 12 h, et karamell imenduks kreemi sisse ja muutuks
vedelaks. Serveerimiseks libista noaga ramekinide äärtest läbi ja kummuta sisu
taldrikule.
Mina lisasin serveerimisel ahjus suhkruga küpsetatud rabarberit ning värskeid maasikaid ja mustikaid.