Retseptid

neljapäev, 6. märts 2014

2. päev - 06.03.14. Kevad hiilib lähemale

HOMMIKUSÖÖK 
Gluteenivaba kaerahelbepuder banaani ja metspähklipuruga (pähklipiima tegemisest järele jäänud mass). Peale mustikaid ja vaarikaid ning kõrvale leige sidrunivesi.
LÕUNASÖÖK
Eilset toitu jagus ka tänaseks :) kikerhernekarri tomati, kurgi ja rohelise sibulaga. Kõrvale riisigalett.
VAHEPALAD
Apelsin
Seemne-metspähkli ampstükk
ENNE TRENNI
Jällegi eilsest - porgandisupp ingveri ja läätsedega, peale puistasin veidi idusid. Kõrvale riisigalett.

PEALE TRENNI
Salat: jääsalat, beebispinat, avokaado, kergelt praetud suvikõrvits ja fenkol, tomat, kõrvitsaseemned ja peale mädarõika-sinepikaste (mädarõigas, sinep, mesi, oliiviõli).
Tükeldatud nori lehte näksimiseks, viigimarju, veidi godji marju ja banaani.
VESI
u 3,5 liitrit

TRENN
1.5h võrkpalli treening

TOITUMISE ANALÜÜS NUTRIDATA JÄRGI
Kaloreid 1660 (no ei jõua lihtsalt päeva jooksul piisavalt süüa :) )
Süsivesikud - rasvad - valgud kenasti tasakaalus

ENESETUNNE
Mõnus - nurga tagant piilub juba kevad!

kolmapäev, 5. märts 2014

1. päev - 05.03.14. START

Olin vähemalt esimesel päeval nii tubli ja pildistasin üles ning panin kirja kõik, mis söödud sai. Vabandan kohati mitte eriti apetiitsete piltide pärast aga ilma suurema stilistikata karpi pakutud roast on seda isuäratavust raske välja meelitada. Lisaks veel mobiiliga tehtud pildid ja kehvad valgusolud - vabandusi jagub. Peaasi, et üldse midagi kirja saaks :) Take it or leave it. Täna jõudsin koju alles hilja, nii et ka õhtusöök sai juba hommikul kaasa võetud.

HOMMIKUSÖÖK 
Smuuti kausis või siis suupärasemalt kausismuuti. Koostis: lehtsalat, melon, pool avokaadot, vaarikaid, veerand banaani ja pähklipiima. Peale kookoshelbeid ja toorkakao tükke. 
LÕUNASÖÖK
Porgandisupp ingveri ja läätsedega. Väikeste kohandustega selle retsepti järgi tehtud. Kaunistuseks rohelist sibulat ja idusid. Kõrvale kaks riisigaletti. 
ÕHTUSÖÖK
Kikerhernekarri. Jällegi veidi kohendasin retsepti. Lisaks kiirelt wokpannil läbi praetud käharkapsas seesamiseemnetega ja värsket kurki.
VAHEPALAD 
Apelsin
Vahva uus kodumaine toode - Ampstükk, datli-kakao-tatra (suhkrut ei sisalda)
Peeti ja lillkapsast hummusega
Puuviljasalat
Riisigalett soja salatikastme ja idudega
India pähkleid (jäid pildilt välja aga kindlasti suudate neid ette kujutada :) )
VESI
u 3 liitrit

TRENN
Jõusaalis u 30min aeroobset ja tund jõutrenni

TOITUMISE ANALÜÜS NUTRIDATA JÄRGI
Kaloreid 1710 (jäi veidi väheks aga kiire päev oli ja portsjonite suurus tahab veidi harjuda)
Süsivesikud - rasvad - valgud kenasti tasakaalus

ENESETUNNE
Väga hea ja põnevil eesootava osas

esmaspäev, 3. märts 2014

Märtsi katsetused

Järk-järgult püüan katsetada uusi tervislikke tooteid. Märtsis on plaanis:
Kaarob ehk jaanikaunapulber
Tahini ehk seesamipasta
Idandamises proovida muud peale mungoa idude. Selleks soetasin endale idandamisnõu.

Põnev :-)

pühapäev, 2. märts 2014

Kevadine paast, 05.03.-17.04.2014



04.03.2014 on vastlapäev, mida kutsutakse ka lihaheitepäevaks.  Eesti rahvakalendris on tegemist viimase päevaga enne ülestõusmispühadele eelnevat varakevadist seitsmenädalast suurt paastuEestis oli veel möödunud sajandi algul toitumine aastaajaga seotud. Sealiha söödi ainult talvel. Siga tapeti mardipäevaks või jõuludeks ja jagati talve peale. Vastlapäevaks olid ainult jalad järgi ja seetõttu neid söödigi. Peale vastlapäeva sea liha ei söödud. Sellest nimetus lihaheitepäev. Liha oli otsas, lehm polnud veel lüpsma ja kanad munele hakanud - nii oligi olukord paratamatult paastuga sarnane.
Tänapäeval ei saa liha otsa, seda jagub poest aastaringi. Kuid vahel oleks ju hea lasta kehal loomsest valgust puhata ja proovida teistsorti toitumist. Sellest sündiski üks tänapäeval nii populaarne challenge´i idee. Olen siiani oma elus liha- ja piimatooteid regulaarselt tarbinud. Nendest loobumise näol on tegemist suure muutusega igapäevases toiduvalikus ja harjumutes. Algselt on tegemist väljakutsega mulle endale, kuid see oleks ainult tore, kui keegi veel tahaks kampa lüüa!

EESMÄRK: 
Vältida loomseid toiduaineid vahemikus 05.03.-17.04.2014, vastlaspäeva järgsest päevast lihavõttepühadeni.

MIKS: 
taimetoitluse sügavamaks mõistmiseks ning tulevikus toitumisnõustajana taimetoitlaste nõustamise jaoks kogemuste saamiseks; 
tervise turgutamiseks kevadel ja talvekilode maha raputamiseks; 
köögiviljade suurema tarvitamise eesmärgil ja uute põnevate retseptide saamiseks; 
maailmapildi avardamiseks ja kogemuse mõttes :) 

MINU REEGLID:

EI 
Liha
Kala ja muud mereannid
Muna
Piimatooted
Alkohol
Rafineeritud suhkur ja muud rafineeritud toiduained
Gluteenitalumatuse tõttu väldin gluteeni sisaldavaid teravilju

JAH
Köögiviljad
Puuviljad
Gluteenivabad teraviljad
Kaunviljad
Tervislikud rasvad (pähklid, rasvad, õlid jne)
jne...

Kasutan Tervise Arengu Instituudi toitumisprogrammi Nutridata, et jälgida tasakaalustatud toitumist ja kehale vajalike toitainete kättesaamist. Lisan ülevaateid oma toitumisest päevade kaupa ka siia ja püüan kajastada põnevamaid retsepte.

Elage kaasa! :)


Vürtsikas brokoli-maguskartulisupp

Kevad ei ole enam kaugel, paras aeg veel isu vürtsikatest püreesuppidest täis süüa.



KOOSTISOSAD

1 spl extra virgin oliiviõli
1 sibul
2 küünt küüslauku
500g maguskartulit e bataati
1 liiter köögivilja puljongit
300g spargelkapsast e brokolit
1 tl tšillikastet
maitseks soola

Kuumuta poti põhjas õli, hauta selles tükeldatud sibulat 5–7 minutit, kuni pehmeneb. Lisa purustatud küüslauk ja hauta veel 2–3 minutit. Koori maguskartul, tükelda ja lisa potti. Kuumuta mõni minut. Lisa puljong, kuumuta keemiseni ja hauta 10 minutit. Lisa õisikuteks tükeldatud brokoli ja hauta veel 5 minutit või kuni köögiviljad on pehmed. Püreeri supp. Maitsesta tšillikastme ja vajadusel ka soolaga. Soovi korral kaunista kõrvitsaseemnete ja palsamiäädikaga.


Kohandatud Toidutarest.
Naudi!

laupäev, 22. veebruar 2014

Apelsini-greibimahl

Praegu on veel poodidest saada erinevaid, küpseid ja magusaid tsitrusviljasid, millest saab pika nädalavahetuse hommikul teha eriti mõnusat tervislikku mahla.
Pese viljad ära ja lõika pooleks. Kasuta olemasolevat pressi.
Naudi!

esmaspäev, 10. veebruar 2014

Bambusaurutiga köögiviljade aurutamine

Sain ühest oma lemmikblogist (vt siit: Tassike elu topelt koorega) innustust ja ostsin endale bambusauruti. Etteruttavalt võib öelda, et suurepäraselt kulutatud 15 eurot ja miks ma küll juba varem selle peale ei ole tulnud??!! :) Varasemalt olen arvanud, et bambusaurutid on pigem dim sum´ide tegemiseks ja ei ole mõelnud, et seal saab ju ka aedvilju ja kala või liha teha. Spetsiaalse auruti või aurutuspoti ostmine on aga edasi lükkunud, kuna köögikapid ei veni kahjuks (enam rohkem).
Aurutamise puhul on tegemist ühe tervislikuima toiduvalmistamisviisiga ja lisaks valmisid köögiviljad nii kiiresti! Boonuseks oli veel eriti hea maitse. Nagu näha, siis olen tõelises vaimustuses. Eelpool viidatud blogis on pikemalt juttu aurutamise kasulikkusest ja vaadake neid kauneid pilte! Minu pildid on kahjuks õhtupimeduses tehtud ja ei kannata kriitikat, kuid ettekujutuse vast saab :)
Minu ostetud bambusauruti on kahekorruseline. Alumisele korrusele panin köögiviljad, mis valmivad kauem. Antud juhul kartulit, porgandit ja kaalikat. Teisele korrusele panin kiiremini valmivad lillkapsa, brokkoli ja suvikõrvitsa. Vokkpanni põhja pane vett, u 5cm jagu aga nii, et auruti ei oleks vees. Mul päris nii palju ei mahtunud aga kõik toimis ikka kenasti.
Auruta umbes 10 minutit...
....jaa valmis nad ongi!
Naudi!