Retseptid

kolmapäev, 23. aprill 2014

Kevadine paast, 05.03.-17.04.2014 - KOKKUVÕTE ja kuidas edasi?


Läbi sai selleks korraks mu väljakutse iseendale! Kokkuvõttes jäin väga rahule, et sellise eesmärgi seadsin. Sain uusi kogemusi taimetoidu vallas ning ka enesetundele mõjus hästi. Paastu alguses, teise nädala lõpus oli korra raskem hetk, kui kahtlesin, kas suudan ikka lõpuni vastu pidada, kuid pärast seda läks lihtsalt. Minu kogemuse põhjal nõuab taimetoitlus veidi ettemõtlemist ja -valmistamist: pähkleid ja kaunvilju tuleb vahel üleöö leotada, hea on kui kapis on keedetud tatart, kinoad vms, mida salatitele lisada ning tihtipeale tegin ka suurema portsu hummust ja nt röstitud aedvilju, mida oli hea nälja korral kapist võtta või järgmiseks päevaks lõunasööke kaasa kombineerida. Tundub tüütu, kuid tegelikult ei ole see üldse nii ajamahukas, kui tundub. Taimetoidud valmivad kiiresti ja lihtsalt - tihtipeale vaid väikese hakkimise või aurutamise vaevaga.

Vaatame üle, mida kokku lubasin ja palju sellest täitsin :)

EESMÄRK: 
Vältida loomseid toiduaineid vahemikus 05.03.-17.04.2014, vastlaspäeva järgsest päevast lihavõttepühadeni - täidetud u 95% ulatuses.

MIKS: 
taimetoitluse sügavamaks mõistmiseks ning tulevikus toitumisnõustajana taimetoitlaste nõustamise jaoks kogemuste saamiseks - eesmärk täidetud! 
tervise turgutamiseks kevadel ja talvekilode maha raputamiseks - eesmärk täidetud! Maha läks 3 kg ning enesetunne oli väga mõnus. Eriti hästi mõjus taimetoit seedimisele.
köögiviljade suurema tarvitamise eesmärgil ja uute põnevate retseptide saamiseks - eesmärk täidetud! köögivilju tarbisin ka varasemalt palju, kuid nüüd õppisin just kaunviljade igapäevase tarvitamise ära.  
maailmapildi avardamiseks ja kogemuse mõttes :) - eesmärk täidetud ka selles punktis! Olen vahepeal palju taimetoitluse ja veganismi kohta lugenud ja end täiendanud. 

MINU REEGLID ja nende täitmine:

EI 
Liha - täidetud 100% 
Kala ja muud mereannid - täidetud 98%. Nt rosoljes, mida sõin oli veidi heeringat. 
Muna täidetud 98%. Otseselt muna ei söönud, kuid võimalik, et mõnes küpsetises seda siiski oli. 
Piimatooted täidetud 95%. Jällegi väljas süües sattus seda ilmselt toidu sisse,  nt seenerisottosse pandud koor, rosoljes hapukoor ja piimašokolaad.
Alkohol - täidetud 100% 
Rafineeritud suhkur ja muud rafineeritud toiduained - täidetud 70%. Šokolaad tõmbas põhiliselt seda protsenti alla... 
Gluteenitalumatuse tõttu väldin gluteeni sisaldavaid teravilju täidetud 95%. Sõin paar viilu rukkileiba ja tuli jälle meelde, miks gluteeni väldin... Nüüdseks olen leidnud Prismast hea gluteenivaba tumeda röstsaia. 
Mustika-banaani toorkoogid
Kuidas edasi?

Paastujärgselt tulid kohe lihavõttepühad. Teadsin, et pean rahulikult ja tasakesi tegema ülemineku loomsete toodete tarbimisele, kuid ikkagi sai endale liiga tehtud. Ema tehtud pasha viis keele alla ja palju muid hõrgutisi pakuti samuti, mida tahtsin ikka proovida. Selle tulemust oli esmaspäeval näost väga selgelt näha. Näkku oli palju vistrikke tekkinud, kuigi mul üldiselt näonahaga väga probleeme ei ole. Lisaks oli kõht punnis ja seedimine sassis. Selle peale tekkis jälle rohkem isu taimsete toitude järele ja nüüd olengi paar päeva söönud jälle põhiliselt taimset toitu ja sekka veidi lõhet ning natuke piimatooteid. Täielikuks taimetoitluseks ma (vähemalt veel) valmis ei ole, kuid tunnen, et tahaksin toituda nii, et põhilise osa minu toidulauast moodustaksid taimsed produktid.

Aitäh teile kaasaelamast ja innustamast! Varsti teen ülevaate ka paastu ajal kasutatud retseptidest!


1 kommentaar:

  1. Väga tubli ja inspireeriv. Püüan ka end kokku võtta ja toidulaua katta suuremas osas taimsete saadustega. Innustust annab sinu öeldu: "Tundub tüütu, kuid tegelikult ei ole see üldse nii ajamahukas".

    VastaKustuta